Hoe laat je jouw pannen langer mee gaan! Tips en tricks!

 • Geplaatst op
 • Door Damian
 • 0
Hoe laat je jouw pannen langer mee gaan! Tips en tricks!

Of je nu een amateurkok of een culinaire professional bent, de juiste zorg voor je pannen kan de efficiëntie van je koken aanzienlijk verbeteren en de levensduur van je kookgerei verlengen. Met een paar eenvoudige gewoonten en onderhoudstrucs kun je ervoor zorgen dat je pannen in topconditie blijven. Hieronder vind je de beste tips en tricks voor het verzorgen van verschillende soorten pannen.

Voor alle pannen

1. Reiniging na elk gebruik

Reinig je pannen na elk gebruik om voedselresten en olie te verwijderen. Dit voorkomt de opbouw van bacteriën en maakt het gemakkelijker om de pan de volgende keer schoon te maken.

 

2. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Vermijd het gebruik van schurende sponsjes of staalwol op pannen met een antiaanbaklaag of een delicate afwerking. Kies voor mildere reinigingsmiddelen en zachte doeken of sponzen.

 

3. Droog je pannen volledig

Na het wassen is het cruciaal om je pannen volledig te drogen voordat je ze opbergt. Dit voorkomt roestvorming en waterplekken, vooral op roestvrijstalen en gietijzeren pannen. Ook roestvrijstalen kunnen roesten met de juiste omstandigheden. Let hier dus goed op.

 

Specifieke zorg per type pan

Gietijzeren pannen

 • Inbranden: Bescherm je gietijzeren pannen met een solide inbrandingsproces. Dit creëert een natuurlijke, niet-klevende laag die met de tijd alleen maar beter wordt.
 • Vermijd zeep: Gebruik zelden tot nooit zeep om gietijzeren pannen schoon te maken, omdat dit de inbrandingslaag kan aantasten. Gebruik in plaats daarvan warm water en een borstel.
 • Roest voorkomen: Bewaar gietijzeren pannen op een droge plaats en olie ze lichtjes in na elke wasbeurt om roestvorming te voorkomen.

 

RVS pannen

 • Verwijderen van watervlekken: Gebruik azijn om hardnekkige watervlekken te verwijderen en je roestvrijstalen pannen hun glans terug te geven.
 • Voorverwarmen: Voorkom dat voedsel blijft plakken door de pan voor te verwarmen en dan pas olie toe te voegen.
 • Last van andere plekken? Geen probleem! Bekijk dan onze blog over hoe je alle vlekken uit je RVS pannen kan verwijderen!

 

Antiaanbakpannen

 • Gebruik van keukengerei: Gebruik altijd houten, siliconen of plastic keukengerei in plaats van metalen om de antiaanbaklaag niet te beschadigen. Het liefst silicone of plastic. Hout kan soms nog een klein beetje scherp zijn. 
 • Vermijd hoge hitte: Kook op lage tot middelhoge temperaturen om de antiaanbaklaag te beschermen tegen beschadiging door oververhitting. Teflon (PFTE) lagen zijn harder en sterke dan de nieuwe PFAS vrije keramische lagen. Heb je dus een keramische pan? Let dan goed op!

 

Opbergen van pannen

 • Bescherm de oppervlakken: Gebruik panbeschermers of hang je pannen op om te voorkomen dat ze elkaar beschadigen tijdens het opbergen.
 • Juiste stapeling: Als je pannen stapelt, plaats dan een zachte doek of papier tussen elke pan om krassen en slijtage te minimaliseren.

Door deze eenvoudige zorg- en onderhoudstips te volgen, kun je de levensduur van je pannen aanzienlijk verlengen en je kookervaring verbeteren. Onthoud dat goed zorg dragen voor je kookgerei niet alleen een teken van professionalisme is, maar ook een uiting van liefde voor het koken zelf.

Veel kookplezier gewenst!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.