5 tips voor het gebruik van inductie pannen!

  • Geplaatst op
  • Door Jaap
  • 0
5 tips voor het gebruik van inductie pannen!

Een correcte match tussen pannen en inductiekookplaten is cruciaal, maar het is niet altijd duidelijk wat er bij elkaar past. Het type kookplaat, zoals krachtige modellen met een 3-fase aansluiting zoals Bora, vereist specifieke inductiepannen die hun vermogen aankunnen. Voor goedkopere kookplaten zijn voordeligere pannen geschikt. Een juiste combinatie tussen inductiepannen en kookplaat is essentieel om trillende pannen en overmatig energieverbruik te voorkomen. Deze tekst biedt belangrijke tips voor optimaal gebruik, waaronder het reinigen van pannen, plaatsen op de juiste spoel, de juiste temperatuurinstelling en het kiezen van geschikte olie. Kennis van je inductiepannen zorgt voor een plezierige kookervaring. Veel plezier met koken!

Gebruik de juiste pan op de juiste inductie kookplaat

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar wij maken elke dag mee dat de meeste klanten dit niet weten. Op een hoge kwaliteit inductie kookplaat moet ook een hoge kwaliteit inductie pannenset of pan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een Bora kookplaat of kookplaten van andere merken die een 3 fase aansluiting hebben. Dit zijn inductiekookplaten die vragen om inductiegeschikte pannen die dit vermogen ook echt aankunnen. Op een goedkopere kookplaat kun je ook goedkopere pannen zetten.

De combinatie tussen het inductie kookpannenset en de inductie kookplaat moet met elkaar in evenwicht zijn. Als deze combinatie niet klopt is het resultaat trillende pannen en het gevolg is ook dat de inductieplaat heel veel energie moet verbruiken om de pan warm te krijgen. Als de combinatie tussen de inductiegeschikte pan en de inductie kookplaat goed is zullen de pannen ook snel opwarmen en mindere energie gebruiken.

 

Het eerste gebruik van het inductie pannen

Zorg ervoor dat de pan goed schoon is. Ook een schone onderkant is erg belangrijk omdat deze contact maakt met de plaat.

Deze tip geldt vooral bij het gebruik van de keramische PFAS vrije pan: Zorg ervoor dat de keramische bodem helemaal schoon is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld azijn te gebruiken. Als er oude aangebrande resten op de inductie koekenpan zitten en je gaat hiermee bakken gaat deze aangekoekte laag inbranden en deze laag krijg je er vervolgens bijna niet meer af.

 

Gebruik de juiste afmeting op de juiste spoel

Elke inductie kookplaat is geschikt voor de meest gangbare maten van inductie pannen. Maar het is wel belangrijk om goed te kijken dat je de juiste afmeting pan op de juiste spoel zet. Een afwijking van 2 cm is niet erg maar als de afwijking van de inductie pan groter is verlies je onnodig warmte of warmt bijvoorbeeld een gedeelte van de inductie koekenpan of inductie wok niet op en krijg je ongelijkmatige warmteverdeling.

 

Gebruik de juiste temperatuur

Deze tip vinden wij eigenlijk het allerbelangrijkste voor inductie pannen.

De inductie kookplaat reageert heel snel en warmt heel erg snel op. Begin altijd met een lage temperatuur bijvoorbeeld op stand 2 en laat de inductie pan langzaam warm worden. Vervolgens kun je naar de temperatuur die je wilt maar gebruik nooit meer dan 75% van het vermogen van de inductiekookplaat. Gebruik ook nooit de boosterfunctie voor de inductie geschikte pannen. Gebruik eventueel de druppeltjetest om te bepalen of de inductie koekenpan klaar is om het vlees erin te doen.

 

De juiste olie om in te bakken

Niet is erger dan het aanbakken of aanbranden van je gerecht. Bakken met inductie pannen is hetzelfde als op niet inductie pannen alleen gaat het op inductie sneller waardoor het gerecht sneller aanbakt. Eén van de meest voorkomende fouten bij het gebruik van keramische pannen op inductie is het gebruik van verkeerde olie. Vaak wordt bijvoorbeeld olijfolie gebruikt maar deze verbrand bij temperaturen hoger dan 175 graden. Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat. 

 

Leer je inductie pannen kennen

Het is belangrijk dat je je pan leert kennen. Elke inductiekookplaat in combinatie met inductiegeschikte pan reageren anders op elkaar. Onze tip: koop een doosje eieren en ga proberen wat het beste werkt. Daar heb je daarna veel plezier van bij het gebruik van je inductie pannen.

Wij wensen je heel veel bak en kookplezier met de inductie pannen!

Bijpassende producten

--/productstart/--https://www.vdgardewarenhuis.nl/ducq-downdraft-3-laags-pannenset-16-delig.html,https://www.vdgardewarenhuis.nl/habonne-queen-triply-pannenset-5-delig-rvs.html,https://www.vdgardewarenhuis.nl/demeyere-intense-5-kookpannenset-5-delig.html--/productend/--

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »