Hoe bak je in een RVS Koekenpan? Wij Leggen Het Uit!

  • Geplaatst op
  • Door Damian
  • 0
Hoe bak je in een RVS Koekenpan? Wij Leggen Het Uit!

Koken met roestvrijstalen koekenpannen kan aanvankelijk intimiderend lijken, maar met de juiste technieken kun je snel een meester in het vak worden. Roestvrijstalen pannen zijn bekend om hun duurzaamheid en gelijkmatige verwarming, maar het vergt enige finesse om ze optimaal te benutten.

In deze blogpost zullen we in 6 stappen uitleggen hoe je met succes kunt bakken in een roestvrijstalen koekenpan, zodat je binnen de kortste keren de perfecte gerechten op tafel zet.

 

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met bakken, is het essentieel om de roestvrijstalen koekenpan goed voor te bereiden. Verhit de pan op middelhoog vuur (70 tot 80% van het vermogen).

 

Stap 2: Verhitten

Laat de pan goed heet worden voordat je ingrediënten toevoegt. Een hete pan zorgt ervoor dat voedsel snel dichtschroeit en helpt voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken. Test de temperatuur door een paar druppels water in de pan te spetteren. Als de druppels dansen en weer bij elkaar komen, is de pan klaar voor gebruik. Verdampen de druppels? Dan moet je nog even wachten.

 

Stap 3: Voedsel Toevoegen

Zodra de pan heet is, voeg je je ingrediënten toe.

Voeg een dunne laag olie toe, sommigen gerechten kunnen ook gemaakt worden zonder vetstoffen. Zonnebloemolie, druivenpitolie of arachideolie werken goed vanwege hun hoge rookpunt. Draai de koekenpan zodat de olie gelijkmatig over de bodem verspreid is.

Leg bijvoorbeeld dun gesneden kipfilet, groenten of vis in de pan. Probeer de ingrediënten gelijkmatig te verdelen om ervoor te zorgen dat alles gelijkmatig gaart. Elk gerecht heeft verschillende tijden voordat het gaar is. Experimenteer hier mee. Een meest gebruikte tijd voor kip is 2 a 3 minuten per kant.

 

Stap 4: Laat het met rust

Nu het voedsel in de pan zit kan je het vermogen van je plaat terug zetten naar 50 a 60%. Een veelgemaakte fout bij het bakken in roestvrijstalen pannen is te vaak roeren of omdraaien. Laat het voedsel met rust terwijl het aan één kant kookt. Dit helpt bij het ontwikkelen van een mooie bruine korst.

 

Stap 5: Omdraaien en nagaren

Wanneer de onderkant mooi bruin is, draai je de ingrediënten om met een spatel. Je zult merken dat het eten vanzelf is losgelaten van de pan. Laat de andere kant bakken tot het volledig gaar is. Houd er rekening mee dat dunne stukken voedsel sneller koken dan dikkere stukken.

Heb je een dik stuk kip? Bak alle kanten 2 minuten of 50 a 60% van het maximale vermogen. Heb je een dikke RVS pan zoals een Proline 7 van Demeyere? Schakel het fornuis dan uit en laat de kip met een deksel 15 minuten nagaren in de pan. 

Heb je een dunnere RVS koekenpan zoals een BK bright koekenpan? zet het fornuis dan op standje 1 en laat het ook weer 15m nagaren. Let goed op dat de pan niet te heet word maar consistent blijft.

 

Stap 6: Schoonmaken

Na het bakken, laat je de pan afkoelen en spoel je deze af met warm water. Gebruik een zachte borstel of spons om eventuele achtergebleven resten te verwijderen. Een perfect middel voor RVS koekenpannen is het reiniging crème van Demeyere. Is de pan nog niet schoon? Bekijk dan even onze blog hoe je alle vlekken uit je RVS pannen kan krijgen

Bijpassende producten

--/productstart/--https://www.vdgardewarenhuis.nl/demeyere-proline-7-koekenpan-28-cm.html,https://www.vdgardewarenhuis.nl/superior-triply-koekenpan-28-cm.html,https://www.vdgardewarenhuis.nl/demeyere-reinigingscreme-750ml-rvs-kookgerei.html--/productend/--

 

Conclusie

Bakken in een roestvrijstalen koekenpan vereist wat oefening, maar met de juiste voorbereiding en technieken kun je al snel genieten van heerlijke, perfect gebakken gerechten. Experimenteer met verschillende recepten en ingrediënten om de veelzijdigheid van je roestvrijstalen pan volledig te benutten. Happy cooking!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.